Bozkır - Işıklar Köyü

BOZKIR

  

BOZKIR HAKKINDA BİLGİLER


Bozkır Orta Anadolu da Konya ilinin bir ilçesidir. 37 ve 38 derece enlem; 32 ve 33 derece boylam daireleri arasındadır. Rakımı 1140 metre yüzölçümü 1949 kilometre karedir.


Bozkır ilçesi bağ, bahçe ,çam ağaçları ve yeşilliklerle doludur. Bozkır ismini , eskiden Bozkır'a bağlı bir kasaba olan şu anda ilçelik statüsüne kavuşturulduğu için 1991 yılında ayrılan Yalıhüyük(Yağlıyük) civarındaki Bidana çiftliğin de yaşayan ''Bozkır beyinden'' almıştır.


Milattan önce İSAURİA bölgesi'nin başkenti olan Bozkır ; İsauria Vetus(Eski İsauria), İsauria Nova(Yeni İsauria), Trismaden ve Leontopolis (arslanlar kenti) gibi isimlendirmelerle Galatyalılar, İsaurialılar, Romalılar ve Bizanslılar zamanında önemini muhafaza ederek , milattan sonra 1100 yıllarına kadar bu egemenliklerin tesiri altında kalmıştır.


Bozkır'ın Türk-islam kültürü'nün tesiri altına girmesi ile Selçuklular, Karamanoğul-ları ve Osmanlılar Cumhuriyetimizin ilanına kadar bu topraklarda hüküm sürmüşlerdir.

Selçuklular devrinden kalma tarihi kemer köprüler, Osmanlı dönemine ait camileri ve çeşmeleri görülmeye değer şaheserlerdir.


Osmanlılar döneminde, Milattan sonra 1740'lı yıllarda Üçpınarlıların şimdiki yaylası olan Tufan Deresi yaylası civarında altın, gümüş, simri kurşun madenlerinin baş ustasının adı, "Ser-i Üstad" olması sebebiyle, Bozkır bir süre"Serü Üstad"veya "Siristat"olarak anılmıştır. Bu isim halkımız arasında hala kullanılmaktadır.


Bozkır, yurdumuzun kuzeyinde bulunan Karadeniz bölgesi ile, ülkemizin doğusunda bulunan Doğu Anadolu bölgesini, Akdeniz bölgesine bağlayan önemli bir geçiş noktasında olması nedeniyle, sebebi ile oldukça önem arz etmektedir. Antalya ili'ne bağlı Manavgat ilçesine Devlet Karayolu kısa zamanda bağlanacaktır.


Bozkır ilçesinin ortasından akan ve Bozkır'a can veren" Çarşamba çayı" sayesinde hayat bulmuştur.

ozkır; tarihi ve turistik eserleri, maddi ve manevi kültür unsurları ile bir kültür ocağıdır.


Bozkırda her cuma günü büyük bir pazar kurulur. Bu pazara çevre il, ilçe kasaba ve köylerden alıcı satıcılar gelir. Bu yüzden Bozkır, cuma günleri olağan üstü hareketlidir.


Bozkır ilçesine bağlı olarak dokuz kasaba, kırkbir köy bağlı bulunmaktadır.


KASABALAR ve KÖYLERİ

Bozkır 1840 tarihinde ilçe olmuştur. İlçe idari yönden 3 bucağa ayrılmış olup bu bucakların üçüde kasabadır. Merkez bucağına 29 , Üçpınar bucağına 11, Sarıoğlan bucağına 9 idari birim bağlıdır. Merkezle birlikte toplam 51 idari birim bulunmaktadır.

Aşağıda köyler ve kasabaların adları yazılmıştır. Parantez içinde olan rakamlar köy ve kasabaların ilçeye olan uzaklıklarını göstermektedir.


 <>

KASABALAR

KÖYLER

1

Çağlayan kasabası(4km)

1

Akçapınar köyü(5km ) 

12

Hacılar köyü(16km)

23

Kildere köyü(22km)

34

Tepearası köyü(12km)

2

Dere kasabası(7km)

2

Armutlu köyü(43km)

13

Hacıyunuslar köyü(20km)

24

Kovanlık köyü(14km)

35

Tepelice köyü(11km) 

3

Dere içi kasabası(26km)

3

Arslantaş köyü(16km)

14

Işıklar köyü(17km)

25

Kozağaç köyü(5km)

36

Ulupınar köyü(11km)

4

Hamzalar kasabası(49km)

4

Aydınkışla köyü(18km)

15

Karabayır köyü(13km)

26

Kuşça köyü(22km)

37

Yalnızca köyü(8km)

5

Harmanpınar kasabası (11km)

5

Ayvalca köyü(24km)

16

Karacaardıç köyü(8km)

27

Küçükhisarlık köyü(11km)

38

Yazdamı köyü(12km)

6

Hisarlık kasabası(14km)

6

Babuşçular köyü(26km)

17

Karacahisar köyü(22km)

28

Pınarcık köyü(11km)

39

Yelbeği köyü(21km)

7

Sarıoğlan kasabası(35km)

7

Bağyurdu köyü(12km)

18

Kayacılar köyü(22km)

29

Sazlı köyü(12km)

40

Yeniköy (21km)

a

Belören mahallesi(35km)

8

Baybağan köyü(12km)

19

Kayapınar köyü(13km)

30

Soğucak köyü(16km)

41

Yolören köyü(7km)

b

Kuzuören mahallesi(33km)

9

Boyalı köyü(36km)

20

Karayahya köyü(10km)

31

Söğüt köyü(22km)

 

 

8

Sorkun kasabası(12km)

10

Bozdam köyü(10km)

21

Kınık köyü (23km)

32

Tarlabaşı köyü(11km)

 

 

9

Üçpınar kasabası(10km)

11

Elmaağaç köyü(12km)

22

Kızılçakır köyü(41km)

33

Taşbaşı köyü(27km)

 

 


COĞRAFİ KONUM ve İKLİMİ

İlçenin kuzeyinde Çumra ve Akören, güneyinde Hadim ve Antalya , doğusunda Güneysınır, batısında Ahırlı ilçeleriyle çevrilmiştir. Güney bölgelerinde Toroslar'ın en yüksek kısmı bulunmaktadır. Tarım arazisi genellikle kuzey , kuzeybatı ve doğu bölgelerindedir. İlçe arazisini ardıç, karaçam, köknar ve meşe ağaçlarının bulunduğu ormanlar ve taşlık araziler oluşturmaktadır.

Çarşamba çayı ilçe sınırları içinden doğarak Çumra ilçesi sınırlarına kadar ulaşarakApa barajına dökülür. İlçenin akarsularından olan Göksu'nun bir kolu olan Gökdere , Hadim ilçesi hudutları içinden doğar. Dereiçi -Söğüt-Hisarlık ve Hamzalar kasabalarının arazilerinden tekrar Hadim ilçesi sınırları içine girer.

 

Beyşehir gölünün tahliye kanalı olarak yapılan Beyşehir kanalı Apa barajını besleyerek Konya ovasının bir kısmının sulanmasına yarar. İlçenin batı kesiminde Suğla gölü bulunur. Göl arazisi Ahırlı ve Yalıhüyük sınırları içindedir. 61.100 dönümdür. Göl güneyindeki Toros'lardan inen kuvvetli yağışlarla beslenmektedir. Yağışların az olduğu yıllarda , göl suyu çekilmekte ve göl sahasında ekim yapılabilmektedir.

 

Toroslar'ın Yıldız dağı eteklerinde 200-300 dekarlık krater gölü bulunmaktadır. Adı Dipsiz Göldür.

İklimi kışlar kısmen ılık, kısmen sert ve yağışlı , ilkbahar ılık ve yağışlı , yazlar sıcak ve kurak , sonbahar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık yağış miktarı metrekareye 500kg civarındadır. İç Anadolu ve Akdeniz iklimleri arasında geçit bir iklim taşır.


EĞİTİM VE EKONOMİ

Halkın %80 i okur yazar olup 53 ilkokul , 2 ortaokul , 6 ilköğretim okulu ve 6 lise vardır. Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat okulu vardır. Her yıl merkezde ve köylerde çeşitli kurslar açılmaktadır. 1994-1995 yıllarında Selçuk Üniversitesi'ne bağlı 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu açılmış olup Harita-Kadastro ve Elektrik bölümleri mevcuttur.

Ekonomik durumu ise tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Giysi , çul, çuval, kilim gibi bazı ihtiyaçlar

kimi evlerde bulunan el tezgahlarında üretilmektedir. Demircilik , kalaycılık , bıçak ve çanak yapımcılığı çevre ihtiyaçlarını karşılayacak seviyededir.

Meyve bahçelerinin yeri ve önemi büyüktür. Dağlık kesimlerde bağcılık ve arıcılık yapılmaktadır. Yeni Gaziantep fıstığı üretimine başlanmıştır. Hayvancılık daha çok yerli ırklara dayanır.


BOZKIR İNSANLARI

Bozkırlıların  hayat felsefesi  dürüstlük, misafirperverlik, mertlik, açıksözlülük, vefa ve sadakattir. Terör odaklarının hiç beslenemediği ender yerlerden biridir. Son derece sakin, ılımlı , saygılı  fakat üstüne gelindiği zaman  son derece cesur insanlardır. Tarihlerine ve kültürlerine bağlı insanlardır. Bozkır ilçesinden , kasaba ve köylerinden birçok insan İstanbul'a çalışmaya gitmiştir ama yerlerini unutmayıp, yılın birkaç ayını memleketlerinde geçirebilecekleri  son derece lüks yeni evler yaptırmışlardır. Memleketlerini tatil köylerine tercih etmişlerdir. Hatta köylerin dışındaki yüksek yaylalardada çoğunun lüks yapılı evleri vardır. Bozkır insanları için BOZKIR bir tutkudur. Özlemdir,huzurdur,mutluluktur.

Yayınlanma: Cumartesi, 20. Şubat 2010 (14600 okunma)
Her hakkı saklıdır © Bozkır - Işıklar Köyü

Yazdırılabilir Sayfa  Makaleyi bir Arkadaşına öner

[ Geri ]